150 років від Дня народження Лесі Українки

Як я умру, на світі запалає

Покинутий вогонь моїх пісень,

І стримуваний пломінь засіяє,

Вночі запалений, горітиме удень…

Леся Українка

«Великі народні поети,- писав М.Рильський,- промовляють за свій народ, говорять від його імені, але творять своїм голосом, в усій неповторній красі свого обдарування …». Такою для нас є Лариса Петрівна Косач – Леся Українка, Дочка Прометея, Співачка Досвітніх вогнів, Одержима…

Наша держава, ніби в нагороду за всі страждання, отримала неймовірну особистість, талановиту поетесу та гордість української нації –Лесю Українку. ЇЇ вклад у розвиток української культури неоціненний, її твори знають і шанують у всьому світі, а її незламна особистість – нескінченне джерело натхнення для українського народу.

Сьогодні, 25 лютого, виповнилося 150 років від дня народження Лесі Українки . Саме з цієї нагоди в Омельницькій філії імені академіка М.А.Доллежаля КЗ «НВК «Основа» Преображенської сільської ради було проведено літературно – музичний калейдоскоп «Я маю в серці те, що не вмирає…». Це свято допомогло здобувачам освіти 5 – 9 класів полинути в минуле, дізнатись, як і де зросла маленька Леся, насолодитись мовою, напитися музики її поезій. Всі негаразди життя поетеса долала за допомогою музики , слова та пісні, що лилася з вуст «золотих» голосів закладу- Ахмєдової Л., Абдулаєвої А., Барановаої К. та Ахмєдової О.

Інсценізація «У Колодяжному» (виконавиці Петрова К. та Ковальова А.) допомогла школярам зрозуміти, що неймовірна зацікавленість до русалок та мавок у поетеси була ще з дитинства.

Несподіванкою для всіх присутніх була декламація поезії для дітей «Мамо, іде вже зима» у виконанні вчительки Петровської І.О (слова мами) та її сина - учня Третяка Є.

Прослухана пісня у виконанні Ольги Юнакової на слова поезії Лесі Українки «Хотіла б я піснею стати..» довела дітям , що творчість неперевершеної поетеси актуальна й у наш час. По завершенню пісні діти залюбки створили флешмоб з написом « Хай лине пісня … »

А створений учнями вінок безсмертя та шани із нев’янучих квітів, що зустрічаються у творах Лесі Українки , допоміг відповісти на питання ведучих Шикаленка А. та Дроздової Єл. : хто ж така ця безсмертна жінка з Волині ? Відповіді присутніх прозвучали правильні:

- Окраса і гордість української нації.

- Геніальна поетеса і драматургиня.

- Талановита письменниця і перекладачка.

- Учена - літературознавець і фольклорист - етнограф.

- Публіцистка, учителька, видавчиня, журналістка,

- Поліглотка (знала 10 мов), громадська діячка.

- Просто кохана жінка.

Видатні митці ніколи не полишають нас. А час підноситиме їх над нашими думами і турботами. Будуть відходити віки, будуть приходити віки … а вічне увійде у вічність. Та допоки живе надія і пісня — житиме і Людство.

Кажуть: вона не вмре ніколи,

Кажуть: вона, наче пісня,живе.

Ніби юність ясна, смаглочола,

По країні в майбутнє іде.


Кiлькiсть переглядiв: 44

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.