Душа ти наша, Масниця!

Душа ти наша, Масниця!

Цукрові твої вуста,
Медова твоя мова!
Прийди до нас на гостини
На широкий двір…

Ось і минула вже зима… Із снігом, з веселими, дзвінкими колядками, щедрівками, незабутніми народними іграми …
Було все, як у казці, було недавно, але вже минуло!
А нині сонечко, якому так важко було пробитися крізь хмари, все більше пригріває, розтоплює бурульки.
Разом з пробудженням природи від зимового сну в Україні розпочинався цикл народних весняних свят, пов’язаних із стародавніми міфами та віруваннями. В Україні з давніх-давен справляли в останній тиждень перед великим постом Масляну (Масниці). Так називали свято проводів зими та її одвічних супутників – холоду, темряви і урочистої зустрічі весни, яка несе з собою світло, тепло і радісне пробудження природи.
В ці дні спалюють опудало Зими,піснями та іграми величають Весну.
Масляна, Масниця, Колодій – одне з найулюбленіших українських свят, що корінням своїм сягає часів Київської Русі.
Цілий тиждень масових розваг та веселощів припадає на останній тиждень перед початком Великого посту. Пов’язане воно було перш за все з проводами зими. Людям дуже хотілося скоріше провести зиму й зустріти довгоочікувану весну.
Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду – ласкаві весняні дні, люди насамперед, дякували за тепло сонцеві, славили його, пекли млинці – круглі, рум’яні, червонуваті, які дуже нагадували сонячний диск.
До млинців готували сир, сметану, діставали мед, пекли медові пиріжки та візерункові пряники. Саме з цим і зустрічали довгоочікуване свято.
26 лютого учні та вчителі нашої школи також проводжали зиму, вітали весну та зустрічали Масляну. Для учнів школи провели цікавий розважальний захід з веселими конкурсами, гарними піснями, запальними українськими танцями — все це викликало радісні посмішки, дзвінкий сміх дітей і дорослих.


Кiлькiсть переглядiв: 71

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.